Home » D:News » 6 beneficii ale căpşunilor

6 beneficii ale căpşunilor

6 beneficii ale căpşunilor
Publicat: 17.04.2016
Ideale în curele de detoxifiere, căpşunile pot fi considerate un adevărat simbol al sănătăţii.

Medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea spune pentru Gândul de ce e indicat să le consumăm.

“Căpşunile reprezintă pentru mulţi dintre noi gustul şi mirosul copilăriei , cu toate amintirile ei plăcute. Este unul dintre fructele apărute mai tarziu în alimentaţia diversificată a copilului (după vârsta de 1 se recomandă introducerea lor datorită posibilelor efecte alergizante ) dar şi cele mai iubite de către copii datorită gustului lor dulce-acrişor şi parfumat.

Sunt descrise nenumărate specii şi soiuri , cu mari variaţii de gust sau miros de la o variantă la alta. Pentru adulţi, căpşunile se identifică cu un simbol al sănătăţii, curelor de detoxifiere sezoniere sau al efectelor curative diverse”, precizează medicul Luminiţa Florea pentru Gândul.

1. Prin aportul caloric redus (aprox 30 kcal/ 100 g de căpşuni) căpşunile se regăsesc adeseori în cadrul dietelor de tip cure de slăbire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur şi simplu ca bază a unui stil de viaţă sănătos în cadrul aportului ideal zilnic recomandat de 5 porţii de legume şi fructe – 2 porţii de fructe şi 3 de legume, sau 3 porţii de fructe şi 2 de legume (1 porţie de căpşuni este echivalentul unei căni mari  cu vârf – aprox. 200 g de căpşuni).

2. Din punct de vedere nutriţional, caloriile din căpşuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoză şi fibre), fără aport de proteine sau grăsimi şi cu aport în special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu şi acid folic. Nu aduc aport de grăsimi sau colesterol în dieta în care apar.

3. Conţinutul în antioxidanţi al căpşunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajută organismul în lupta împotriva îmbătrânirii şi a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de sân, colon, esofagian).

4. Consumul regulat de căpşuni reglează nivelul glicemiei în organism prin scăderea variaţiilor de absorbţie a zahărului în sânge şi dispariţia variaţiilor glicemice brutale – acest lucru se datorează conţinutului lor ridicat în fibre alimentare.

5. Asigură protecţie de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influenţează tabloul lipidic.

6. Efectele antiinflamatorii  ale căpşunilor se datorează fitonutrienţilor conţinuţi în fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, îmbunătaţesc funcţia cognitivă şi motorie şi au efect anti-îmbătrânire. Ba mai mult,  acum se studiază aportul lor în prevenţia bolii Alzheimer.

“Trebuie menţionat că toate aceste efecte benefice apar doar în condiţiile unui consum frecvent al căpşunilor în dietă, minim două-trei porţii săptămânal. De asemenea, mai trebuie precizat că România  se situează în clasmentul European pe una dintre poziţiile inferioare, cu un consum de căpşuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist în nutriţie şi diabet Luminiţa Florea.

Sursa: Gândul

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019